Informatieve kinderboeken recenseren

Ik recenseer informatieve kinderboeken voor NBD Biblion. Deze organisatie levert boeken aan bibliotheken. Recenseren is eigenlijk niet helemaal het juiste woord. Ik schrijf ‘aanschafinformatie’ op grond waarvan een bibliotheek kan beslissen of het boek een aanwinst is voor de collectie. Die recensies, zoals ik ze maar even noem, staan ook op bol.com. De recensenten van NBD Biblion, en ook ik dus, hebben daardoor invloed op de verkoop van een boek. Reden te meer om deze taak serieus te nemen. Lees verder “Informatieve kinderboeken recenseren”

Vier soorten moeilijke teksten

‘Volgens mij heb je de boeken omgewisseld’, zei mijn nichtje Renske van 7.
Ik had voor haar een informatief kinderboek over schelpen gekocht, en voor haar broer van 10 een leesboek.
‘Waarom denk je dat ik ze heb omgewisseld?’, vroeg ik.
‘Mijn boek lijkt veel moeilijker’, zei ze.
‘Hoezo?’, vroeg ik.
‘Er staan veel meer woorden in.’
Lees verder “Vier soorten moeilijke teksten”

Anouk en de invalshoek

‘Anouk? Songfestival-Anouk? Van birds falling down? Oud nieuws!’
‘Ja, maar dit stukje over Anouk gaat over invalshoeken.’
‘Een stukje over Anouk met als invalshoek … de invalshoek! Leuk hoor,
maar waarom Anouk?’
‘Omdat het rijmt op invalshoek.’ Lees verder “Anouk en de invalshoek”

Het CCC-model voor toegankelijke teksten

Hoe maak je informatie toegankelijk voor kinderen? Natuurlijk: met een soepele schrijfstijl die past bij de leeftijd. Maar met een vlotte pen alleen ben je er nog niet. Teksten schrijven is meer dan spelen met woorden en zinnen. Lees verder “Het CCC-model voor toegankelijke teksten”

Informatieve kinderboeken: informeren en amuseren

AFGESCHREVEN, staat er in kapitalen op de omslag van het bibliotheekboek Meer dan feiten. Ik kocht het tweedehands. Het is een publicatie uit 1989 over informatieve kinderboeken. Op de titelpagina staat het nog een keer: AFGESCHREVEN. Wat wil je, een boek van 23 jaar oud. Ik laat me er niet door afschrikken. Zo veel boeken over informatieve kinderboeken zijn er niet.  Lees verder “Informatieve kinderboeken: informeren en amuseren”

Het spoom-effect

Tijdens een zwaar diner krijg je soms een spoom tussendoor: een glas bruisende wijn met citroensorbetijs. Even wat luchtigs tussen zwaardvis en speenvarken. Om je maag en smaakpapillen rust te geven. Lees verder “Het spoom-effect”

De schrijfstijl van Midas Dekkers

Bioloog Midas Dekkers kan enthousiast vertellen over zijn vak. Toen ik in de bibliotheek zijn non-fictie kinderboek Botjes zag, heb ik het meteen geleend. Zou hij net zo enthousiast schrijven? Ja dus. En hoe doet hij dat? Wat kenmerkt de schrijfstijl van Midas Dekkers? Lees verder “De schrijfstijl van Midas Dekkers”