‘Anouk? Songfestival-Anouk? Van birds falling down? Oud nieuws!’
‘Ja, maar dit stukje over Anouk gaat over invalshoeken.’
‘Een stukje over Anouk met als invalshoek … de invalshoek! Leuk hoor,
maar waarom Anouk?’
‘Omdat het rijmt op invalshoek.’
Twee interessante invalshoeken
Ik heb helemaal niks met het songfestival en ik ben ook geen fan van Anouk. Toch wist de Volkskrant mij in mei te verleiden twee artikelen te lezen over het songfestival. Het eerste artikel had als kop: ‘Hoe Anouk de Tros haar wil oplegde’ en ging over de macht van de omroepen. Het tweede artikel luidde: ‘Waarom blijft dat liedje van Anouk zo hangen?’ en ging over muziek die zich in je oor vastbijt. De Volkskrant had daarmee twee interessante invalshoeken gekozen.
Wat is een invalshoek?
De invalshoek is de manier waarop je als schrijver een onderwerp belicht. Je zet de schijnwerper op een stukje van de werkelijkheid. Anders gezegd: je zoomt in op een aspect van het onderwerp dat voor de lezer interessant is. De invalshoek is een term uit de journalistiek en wordt vooral gebruikt bij artikelen. Maar ook bij informatieve en educatieve teksten is een goede invalshoek belangrijk.
Waarom een invalshoek?
- Met een invalshoek stem je het verhaal af op de interesses en voorkennis van de lezers. De lezers voelen zich daardoor aangesproken.
- Het saaiste onderwerp wordt boeiend door een originele invalshoek.
- Met een invalshoek baken je je onderwerp af en zorg je voor een rode draad in de tekst.
- Met een goede invalshoek spreek je hoofd en hart aan.
De keuze voor de invalshoek is afhankelijk van de doelgroep waarvoor je schrijft, van het doel van je tekst, en van het medium. Maar het aantal invalshoeken dat je kunt verzinnen bij een onderwerp is bijna onuitputtelijk.
Invalshoeken in teksten voor kinderen
Het bovenstaande verhaal geldt ook voor teksten voor kinderen. Door een passende invalshoek te kiezen, sluit je aan bij de belevingswereld van kinderen. En wat is dan een goede invalshoek bij het onderwerp ‘Anouk’? Die van het Jeugdjournaal bijvoorbeeld. Daarin mocht de jonge winnares van het Junior Songfestival Anouk interviewen en tips geven. Andere voorbeelden van invalshoeken:
- Wat vinden de kinderen van Anouk over het liedje van hun moeder?
- Wat wilde Anouk worden toen ze 8 jaar was?
- Wat is plankenkoorts en wat kun je eraan doen?
- Ook zangeres worden? De gouden zangtips van Anouk.
- Hoe werken je stembanden en waarom praat Anouk zo weinig voordat ze moet optreden?
Je kunt je invalshoek ook meteen als titel formuleren:
- ‘Mijn moeder is een rockchick’
- ‘Hoe overleef ik een beroemde moeder’
- ‘Word net zo’n podiumbeest als Anouk: durf jij het?’
Meer lezen over invalshoeken?
Bladendokter Rob van Vuure noemt in zijn boek Het Lingeriedenken maar liefst 98 invalshoeken over het onderwerp asperges.