Olifanten Stapelen
Blog over teksten voor kinderen
Op Olifanten Stapelen doe ik verslag van mijn zoektocht naar sprekende teksten voor kinderen. Lees verder “Olifanten Stapelen”
Boekritme: houvast en verrassingen in De Zweetvoetenman
Ik heb een boek geschreven: De zweetvoetenman. Over rechtszaken & regels (en een hoop gedoe). Non-fictie voor kinderen (11+) en volwassenen.
Lees verder “Boekritme: houvast en verrassingen in De Zweetvoetenman”
Kindervragen als basis voor een boek?
‘Als je een bloedneus hebt en je knijpt je neus dicht, ontploft je neus dan?’ Goeie vraag van mijn neefje. Logische vraag ook, als je nog niets weet van anatomie. Lees verder “Kindervragen als basis voor een boek?”
Spanning in non-fictie voor kinderen
Als ik het heb over spanning in non-fictie voor kinderen bedoel ik de spanning van willen weten hoe het verder gaat, van gegrepen worden door een onderwerp. Hoe wek je die spanning (of nieuwsgierigheid) op? Hoe maak je van een informatieve tekst een pageturner? Lees verder “Spanning in non-fictie voor kinderen”
Over nauwkeurig formuleren
Welk beeld roept de volgende zin bij je op?
‘De slagtanden van een olifant zijn gemaakt van ivoor.’ Lees verder “Over nauwkeurig formuleren”
Een aap op de wc – recensie
‘De werkelijkheid is vaak veel mooier en gekker dan je zou kunnen verzinnen’, zegt non-fictieschrijver Judith Koelemeijer. Ik moest aan haar uitspraak denken bij het lezen van Een aap op de wc van Joukje Akveld, met illustraties van Martijn van der Linden. Lees verder “Een aap op de wc – recensie”
Dialogen in non-fictie (2)
Fictie is verzonnen, non-fictie niet, zo eindigde ik mijn vorige blog. En ik stelde een vraag: mag je dan in non-fictie helemaal niets verzinnen? Mag je bijvoorbeeld niet een leuk dialoogje bedenken om de tekst te verlevendigen? Lees verder “Dialogen in non-fictie (2)”
Wat is non-fictie eigenlijk?
‘Maar eh … het is toch fictie?’ stamelde ik toen ik op 24 juni 2015 de Zilveren Griffel in ontvangst nam. De jury had Hoe ik per ongeluk een boek schreef in de categorie Informatief gezet, non-fictie dus. Lees verder “Wat is non-fictie eigenlijk?”
Tekstbordjes, kunst en kinderen
‘Ik hou van dieren en vind het cool hoe de wind geschilderd is.’ Dit tekstbordje van dertien woorden hing bij het schilderij Strandezels te Katwijk van Anton Mauve in het Dordrechts Museum. Lees verder “Tekstbordjes, kunst en kinderen”
Oorlog met of zonder humor?
Humor is belangrijk in teksten voor kinderen. Maar hoe zit het met oorlog en humor? Het boek Wees blij dat je geen soldaat in WO I bent (9+) gaat over de verschrikkingen van de loopgraven. Het is in de je-vorm geschreven.
Een paar citaten: Lees verder “Oorlog met of zonder humor?”