Op 4 oktober 2018 ontvingen Margot en ik de Mr Eva Meillo-prijs (bestaande uit een oorkonde, een bronzen penning en een geldbedrag) voor De zweetvoetenman. Juryvoorzitter Ankie Broekers-Knol (jurist en voorzitter Eerste Kamer) overhandigde de prijs tijdens de jaarlijkse Mr Eva Meillo-lezing en las een prachtig juryrapport voor dat helemaal recht doen aan de inhoud van De zweetvoetenman. Lees het hieronder in zijn geheel.
Waarom maar één genomineerde en dan ook nog eens dit boek? Dat komt omdat als het stichtingsbestuur van de Mr Eva Meillo stichting zou kunnen toveren zij dit boek getoverd zou hebben. Het sluit zo naadloos aan bij wat de stichting wil bereiken: het brede publiek bekend maken met het werk van het OM en de ZM.
Ook voor de jury geldt dat dit echt de ultieme keuze is. Dit boek, dat inzet op jeugdigen maar terecht op de achterflap zet dat het voor alle leeftijden is, illustreert letterlijk en figuurlijk de dilemma’s in het recht. En dan ook nog eens prachtig en kleurrijk uitgevoerd. Het recht lijkt misschien een saai en stoffig onderwerp, maar niet als je de zweetvoetenman gaat lezen. Dan gaat er een wereld voor je open en word je je bewust van hoe het recht zich op allerlei plekken in onze maatschappij manifesteert. Een prachtig voorbeeld van hoe het boek je hierin meeneemt begint al op de allereerste bladzijde bij het colofon. Dingen die we heel gewoon vinden zoals het copyrightteken, worden gelijk uitgelicht en daarmee wordt het recht direct tastbaar. Maar ook abstracte begrippen worden feilloos gefileerd. Een begrip als ‘voorwaardelijke opzet’ lijkt misschien vreselijk ingewikkeld om aan een kind uit te leggen, maar is dat niet, zo weten we door de manier waarop het Hoornse Taartarrest is beschreven. Het leest als een klein sprookje, over het rattengif in de taart, het dienstmeisje en de echtgenote die wél van de taart snoepen terwijl de Marktmeester, het doelwit, bedankt voor een stuk taart. De gekozen voorbeelden staan ook heel dichtbij kinderen, dat werkt uitstekend. Heeft een hond inspraak? Mag het zeilmeisje uitvaren? Kunnen circusolifanten verboden worden? Alleen al het hoofdstukje over rapper Typhoon, die alle lezers kennen, worden zo veel begrippen verhelderd. Het verschil tussen stil houden en staande houden, een verschil dat zelfs agenten niet altijd kennen, etnisch profileren, dynamische controles… Maar we doen het boek absoluut tekort door te doen alsof het een boek voor kinderen is. De juristen-harten in de jury gingen echt sneller kloppen door hoe dit boek jurisprudentie tot leven brengt. Briljant hoe het arrest van het Azewijnze Paard uit 1915 wordt beschreven en moeiteloos wordt verbonden met de dag van vandaag: het internet. En terloops, met veel oog voor detail, nog even fijntjes aangeeft dat het paard helemaal niet uit Azewijn kwam maar uit het naburige dorpje Vethuizen! Van dat oog voor detail geniet je als jurist met volle teugen. En als u nu denkt, Azwijnze Paard? Waar heeft ze het over? Ren dan gelijk naar de boekhandel en schaft dit boek aan! Wat als u dit boek heeft gelezen heeft u er spijt van dat u geen jurist bent geworden. De jury denkt dan ook dat dit boek er uiteindelijk toe zal leiden dat jeugdigen geïnspireerd zullen raken voor het recht en dat dit op termijn ook absoluut nieuwe officieren van justitie gaat opleveren!
Kortom een fantastisch boek dat de Mr Eva Meillo prijs ten volle verdient. En dit boek maakt ook dat met een echte topper een fantastische reeks aan prijzenwinnende projecten en journalistieke uitingen wordt afgesloten.
Geef een reactie